Cyklar 150 mil för att hjälpa barn med cancer

Allt fler människor tycker det är viktigt med hållbarhet, etiska frågor och chansen att få göra något meningsfullt. Långt ifrån alla tar dock tag i det och gör något konkret. En som gör det är Håkan Linger på Just Rivista, som cyklar från Göteborg till Paris för att hjälpa barn med cancer.

– Det började med att vi, som företag, skänkte pengar till Barncancerfonden i stället för att skicka julklappar till våra kunder, berättar Håkan Linger. Detta har vi gjort de senaste fem åren. Alla på företaget gillade idén och den togs emot väldigt positivt av våra kunder.

Förra hakan_2året fick han höra talas om Team Rynkeby i anslutning till Göteborgsgirot. Egentligen var det en kund, Göteborgs Stadsmission, som inspirerade honom att vara med på girot.

– Vi producerade två trycksaker till dem för att marknadsföra deras medverkan i girot och Göteborgsvarvet. Den som vill kan cykla eller springa för Stadsmissionen och på så sätt bidra med pengar till deras verksamhet. Jag gillade tanken och anmälde mig. Och jag tyckte faktiskt det var mycket roligare att cykla med det syftet.

När Håkan var på en träning inför Göteborgsgirot stötte han på några stycken som tidigare cyklat med välgörenhetsprojetet Team Rynkeby, bland andra kocken och Robinsonvinnaren Alexandra Zazzi.  Hon inspirerade Håkan att söka till Team Rynkeby och i september 2015 fick han beskedet att han var antagen.

Team Rynkeby startades 2002 av en anställd på juiceföretaget Rynkeby. Han fick idén att cykla till Paris för att samla in pengar till barn med cancer. Första året deltog 11 cyklister. I dag är Team Rynkeby-fonden en självständig välgörenhetsorganisation. 2014 bestod teamet av mer än 1 100 motionscyklister och 285 serviceteam-medlemmar fördelat på 26 lokala lag från Danmark, Sverige, Finland, Norge, Färöarna och Australien. Deltagarna betalar själva för samtliga omkostnader för cykelresan. Teamet samlar in närmare 50 miljoner kronor om året i Norden idag. Ett bidrag som har lett till att 4 av 5 barn i dag överlever sin cancer.

– Vi är drygt 30 personer som antogs till laget i Göteborg. Cirka 100 sökte. Ambitionen är att det ska vara ett folkligt projekt, det ska vara unga och gamla, män och kvinnor, akademiker och lågutbildade, tävlingscyklister och nybörjare.

I juli 2016 går cykelfärden till Paris, men hela året dessförinnan har det varit ett intensivt arbete med att samla in pengar.

– Vi är ute och skramlar med bössor nästan varje vecka, på shoppingcentra och på idrottsevenemang. Och vi anordnar också en lång rad evenemang under året, säger Håkan, som konstaterar att alla i teamet har lagt väldigt mycket tid på projektet under hela året.

Team Rynkeby hade exempelvis en monter på Bokmässan i Göteborg 2015 där de berättade om sin verksamhet och samlade in pengar. De anordnade Urban Mile, ett annorlunda lopp där hela överskottet gick till Barncancerfonden och tävlingen Toughest Kids i Slottskogen.

Tillsammans med Ica i Landvetter anordnades ett event där Icas kunder fick cykla tillsammans med Team Rynkeby, köra en bana och prova på paråkning. Inte mindre än 80 personer anmälde sig till detta event och folk kom på allt från racercyklar till gammaldags damcyklar med cykelkorg.

En golftävling, Paris Trophy, på Hills golfbana och klubben lät dem använda banan gratis för detta evenemang.  Ytterligare ett exempel är en föredragskväll då Kari Marten och Susanne Ljungskog föreläste om träning och cykling. Åhörarna fick betala 1 100 kronor och föreläsarna ställde upp gratis.

På cykelturen till Paris kommer laget att cykla i snitt 20 mil per dag. Det är en tuff utmaning även för de vältränade och vissa i laget hade aldrig suttit på en racercykel förut. Därför tränar laget tillsammans minst tre dagar i veckan, oftast minst 20 mil i veckan.

– Alla kör tillsammans, förklarar Håkan. Vi anpassar oss efter den som är långsammast. Om någon är mer trött än andra i en uppförsbacke, kanske någon kommer och lägger en hand på den personens rygg och hjälper till lite.

Med allt arbete för att samla in pengar, skramla och anordna evenemang, krävs det ett väldigt stort engagemang. Det kostar även pengar för deltagarna i Team Rynkeby. Håkan räknar med att han kommer att lägga 30 000 kronor på sin medverkan till Paris. Sedan ska han bekosta sin hemresa utöver det.

– Men framför allt känns det väldigt bra att vara med i detta! Man får lite insyn i hur det är för familjer med ett sjukt barn. Och man blir medveten om att det vi gör faktiskt gör stor skillnad – det känns väldigt meningsfullt, säger Håkan.

Bland Just Rivistas kunder som hittills valt att gå in och skänka pengar finner man tryckeriet Billes, Wallstreet och Bra Bil. Vissa kunder har valt att vara teamsponsorer, alltså sådana som sponsrar med varor och tjänster, exempelvis  Bokmässan och C5 Mail.

Om du som läser detta vill bidra, som privatperson eller företag, med ett stort eller litet belopp (inget belopp är för litet!) så kan du göra det genom att …

Sätt in pengar på: Bankgiro 588-2816
Eller swisha till: Swish  1233636016  (ange Team Rynkeby Göteborg)

 

PETRA HANSSON
Seniorkonsult, Projektledare

 

Mer info: Filmen om Team Rynkeby

 

Fakta Team Rynkeby

Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsprojekt som syftar till att samla in pengar till Barncancerfonden, huvudsakligen genom företagssponsring men även via insamlingar och event. Projektet består 2016 av 1600 deltagare som cyklar från de nordiska länderna till Paris. I Sverige finns 11 team med mellan 20-50 cyklister vardera.

Team Rynkeby startade i Danmark 2002 och är i dag en mycket välkänd välgörenhetsinsamling där deltagarlistan de kommande åren redan är fulltecknad. Ambitionen är att projektet ska växa i omfattning och genomslagskraft även i Sverige, för att på så sätt kunna bidra med ännu mer pengar till barncancerforskning och anhörigstöd.

Barncancerfondens verksamhet är beroende av gåvor och 2015 bidrog Team Rynkebys svenska cyklister med 13,4 miljoner kronor.

 

Fakta Håkan Linger

Håkan är delägare i Just Rivista.

Han spelade i volleybollklubben Tapper (Göteborg) på 70-talet och har en mängd SM-medaljer från den tiden. Håkan medverkade också i 27 landskamper. Han är idag en flitig motionscyklist.

Ålder: 61

Familj: Gift med Claudia och har tre idrottande vuxna söner.

Bor: Masthugget, Göteborg.